PRIMEUR: Eerste certificaten voor monitoring norm 1.0 uitgereikt

Eerste certificaten monitoring norm 1.0 uitgereikt

ABB/Enervalis en Enermatics zijn de eerste twee bedrijven die voldoen aan de nieuwe Energieprestatie Monitoring Norm 1.0. Ze hebben hiervoor een certificaat ontvangen op Energy-Up, het jaarlijkse event van Stroomversnelling.

De Monitoring Norm is de standaard voor het meten van energieprestaties. De metingen zijn nodig om de beloofde energieprestaties aan te tonen, zoals dat bijvoorbeeld bij nul-op-de-meter woningen verwacht wordt. Woningcorporaties kunnen dan aan hun huurders een energieprestatievergoeding (EPV) vragen, en aanbieders kunnen hiermee bewijzen dat ze NOM-woningen hebben geleverd volgens de afspraken. Voor het meten is een eenduidige methode nodig die data compleet, accuraat en correct aanlevert. Daarvoor is afgelopen jaren de Monitoring Norm ontwikkeld.

Monitoring Norm 1.0

De Monitoring Norm werd vorig jaar gelanceerd op de vakbeurs Energie. “Dat was de ruwe versie, versie 0.1,” zegt Rens Verbruggen van Stroomversnelling. Hij is samen met zijn collega Maarten Hommelberg initiatiefnemer van de ontwikkeltafel, die aan de norm heeft gewerkt. Sinds de lancering is de Monitoring Norm nog doorontwikkeld, met name op gebied van de API (Application Programming Interface), het communicatieprotocol die standaard uitwisseling van data mogelijk maakt. Bij de 0.1-versie was dit nog niet geïmplementeerd, bij de 1.0 norm is dat wel het geval.

Certificaathouders

De eerste certificaathouders zijn ABB/Enervalis met de Smart Energy Management (SEM) module en Enermatics met E-control. De partijen maakten ook deel uit van de ontwikkeltafel monitoring van Stroomversnelling. Deze ontwikkeltafel heeft twee jaar lang gewerkt aan de Monitoring Norm en oplossingen om bouwers, woningcorporaties en bewoners te ontzorgen. Verbruggen: “De partijen aan de ontwikkeltafel zien de meerwaarde in van standaardisatie voor monitoring. Voorheen had elke partij zijn eigen API, nu is dat gestandaardiseerd. We zijn blij dat dit is gelukt.”

Uitnodiging

De genoemde bedrijven hebben het certificaat gekregen omdat ze hebben aangetoond dat ze volgens de Monitoring Norm 1.0 werken. “Ze bieden monitoring als een integraal pakket aan en ze laten zien dat dit pakket voldoet aan alle eisen uit de norm. De eisen gaat onder meer over  privacy & security, datakwaliteit, foutdetectie en data-ontsluiting,” aldus Verbruggen. Hij nodigt andere bedrijven uit om ook een certificaat voor monitoring te halen. Vanaf vandaag [2 oktober 2019] kan elke partij met een monitoring oplossing een certificaat aanvragen. Voor specificaties en uitleg verwijst Verbruggen naar de website www.monitoringnorm.nl

Foto: De certificaten voor de monitoring norm zijn uitgereikt op Energy-Up 2019. Dit event vond plaats op 2 oktober in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *