‘Duurzame woning kost paar minuten’

Duurzame woning kost paar mintuen

Klanten helpen met energiebesparing. Dat was het concept achter BAS Energie, maar inmiddels heeft Richard van Ravenstein hetzelfde idee opgepakt met Efficiator, dat met een app consumenten helpt om hun woning energiezuiniger en duurzaam te maken.

Richard van Ravenstein (52 jaar) studeerde rechten in Rotterdam, waarna hij in 1995 begon als manager in de vastgoedsector. In 1997 richtte hij administratiekantoor Brain Service op, vier jaar later softwareontwikkelaar CDS. Medio 2010 startte hij met Arash Aazami energieleverancier BAS Energie, dat in 2016 stopte met energie leveren. Ravenstein was twee jaar voorzitter van VOEG, de vrijhandelsorganisatie voor elektriciteit en gas. In zijn vrije tijd speelde hij op het hoogste niveau rugby en was hij vier jaar scheidsrechter. Vanaf 2017 is hij mede-eigenaar van Efficiator, een bedrijf dat consumenten helpt om hun energiegebruik te verlagen met een app. Ravenstein heeft deze app 2 oktober gepresenteerd op Energy-Up.

Energie en advies

“Ik ben al twintig jaar bezig met het verduurzamen van woningen. Ik begon in de installatiesector, en kwam via Arash (Arash Aazami, red) in de energiesector,” zegt Richard van Ravenstein. Hij richtte samen met Aazami BAS Energie op, Nederlands eerste energiedienstverlener die klanten hielp om zelf energie op te wekken en energie te besparen. BAS staat voor Beneficial to All Stakehouders, waarbij zowel de klanten als de energieleverancier zouden profiteren van het verdienmodel van het bedrijf. Naast energie kregen klanten ook advies om hun energiekosten te verminderen.

Koploper in energiemarkt

Ravenstein: “BAS Energie was zijn tijd ver vooruit. Het was koploper op gebied van innovatie in de energiemarkt. In tegenstelling tot de reguliere energieleveranciers waren we erop gericht om minder in plaats van meer energie te leveren. We adviseerden klanten hoe ze energie konden besparen en hoe ze zelf energie konden opwekken met zonnepanelen.” Het innovatieve concept heette ‘De weg naar nul’ en was in 2014 goed voor een prijs in de MIT Climate Colab Challenge. “Het was een fantastisch avontuur,” zo blikt Ravenstein terug. Toevallig heet zijn zoon ook Bas.

‘Ons model was onzin’

“De energiesector was niet klaar voor ons model. We vroegen aan onze leveranciers hoe we teveel betaalde voorschotten terug konden krijgen. Dat was niet gebruikelijk in de sector waar onderling alles verrekend werd op basis van onduidelijke en schimmige afspraken. We spraken met Eneco, die vond het ‘onzin’ wat we wilden. Inmiddels geven ze meer prioriteit aan energiebesparing bij hun klanten.” BAS Energie was ook de eerste energieleverancier ter wereld die bitcoins accepteerde. Eén bedrijf wilde wel betalen in bitcoins, maar uiteindelijk gebeurde dat niet. Dat was eigenlijk een publiciteitsstunt, zo geeft Ravenstein toe.

Arash Aazami van BAS Energie legt de ‘Weg naar Nul’ uit. Video stamt uit 2014 (bron Youtube).

Faillissement

BAS Energie stopte in de zomer van 2016 als energieleverancier, vanwege ‘prijsdalingen en problemen met de vorige leverancier’, waarna het failliet ging. Het bedrijf had de levering van energie uitbesteed aan Trianel Energy, dat in 2012 failliet ging. Klanten werden ondergebracht bij Anode Energie en Nuon. BAS Energie kreeg een leveringsvergunning, maar heeft daar slechts twee jaar gebruik van gemaakt. In een rechtszaak werd bepaald dat BAS Energie bijna vier miljoen moest betalen aan Trianel. De rechter wees de tegenclaim van BAS Energie voor een schadevergoeding af, meldde Energeia. Het hoger beroep loopt nog, meldt Ravenstein.

App van Efficiator

BAS is niet meer actief op de energiemarkt, maar Ravenstein heeft het idee van zijn vorige bedrijf nog niet losgelaten. Hij richtte in december 2016 Efficiator op, dat klanten helpt om hun energiegebruik te verminderen. Dit gebeurt met een web based applicatie, oftewel een app, dat inzicht geeft in ‘de hele mikmak’: energiegebruik, besparingsopties, CO2-reductie, kosten, terugverdientijd, waardevermeerdering van de woning en financieringsopties. Doel is om een woning naar energielabel A of van gas af te krijgen, zonder de rompslomp van het zelf uit moeten zoeken.

Tool ontzorgt

De app van Efficiator is een softwaretool dat bedoeld is om woningeigenaren te ontzorgen, zegt Ravenstein. Klanten hoeven alleen vragen in te vullen en krijgen dan op hun scherm de opties te zien. Dit rapport kunnen ze downloaden als pdf, dat slechts 2 A4-tjes beslaat. Volgens Ravenstein is dit concept ‘uniek’ vanwege het ‘totaalaanbod’: “Het kost klanten maar een paar minuten om de vragen in te vullen. We zeggen dan ook dat ze in enkele minuten klaar kunnen zijn voor een volledig duurzame woning, als ze kiezen voor de totaaloplossing.”

De besparingsapp van Efficiator maakt het simpeler om een woning te verduurzamen.

Totaaloplossing

Efficiator biedt klanten voor de verbetering van hun woning producten en diensten aan. Dat gebeurt door samen te werken met bepaalde leveranciers. Klanten kunnen met het rapport ook uitwijken naar andere leveranciers, zegt Ravenstein. “Ze kunnen ook kiezen voor de loketten in hun gemeente, of een concurrent zoals Greenhome. Wij onderscheiden ons dat we alles aanbieden voor een volledig duurzame woning.” De verhouding tussen klanten die kiezen voor ‘hun’ leveranciers en degenen die uitwijken schat hij op 50/50.

Wijk in Rotterdam

Inmiddels is Efficiator begonnen in de Rotterdamse wijk Hillegersberg samen met netbeheerder Stedin en de gemeente Rotterdam. Van de negenduizend woningeigenaren die een brief kregen hebben duizend de website van Efficiator bezocht. “Hiervan gaven 130 mensen aan dat ze hun woning van het aardgas willen halen of meerdere maatregelen willen nemen. Dat vind ik een hoge score,” zegt Ravenstein. Dit betekent volgens hem veel werk, met ‘meer mensen aan de deur’. Ook merkt hij dat initiatieven zoals Buurkracht van Enexis leiden tot enthousiasme, met ambassadeurs en wijkteams. “Daardoor staan mensen meer open voor verduurzaming van hun woning.”

Schaalvoordeel

Ravenstein schat het kostenvoordeel van de app voor klanten op ‘zeker 20 procent’. Dat kan hoger uitvallen met een collectieve aanpak. “Hoe meer mensen bij een bepaalde leverancier inkopen, des te lager de prijs kan worden.” Hoe meer woningen per wijk moet worden geïsoleerd, des te lager de kosten per woning, zegt Ravenstein. “Vanaf tien woningen wordt het al interessant, met honderden woningen opent het isolatiebedrijf een kantoor in de wijk. Dan kunnen de kosten verder omlaag.”

Gasloze wijken

Kan Efficiator profiteren van aardgasvrije wijken? “Jazeker. Om een wijk van het gas af te halen zijn er diverse oplossingen, variërend van warmtenetten zoals in Rotterdam tot all electric huizen met warmtepompen, waar de tool ook geschikt voor is. De warmtetransitie kan echter alleen succesvol zijn als de warmtevraag laag is. Dus huizen die ouder zijn dan tien jaar moeten eerst goed worden geïsoleerd. Veel mensen denken alleen aan zonnepanelen, maar vergeten het warmtevraagstuk. Dat is een bedreiging voor de energietransitie. Van het gas af kan niet alleen met zonnepanelen.”