Beweging brengen in de bouw: Stroomversnelling als innovatiemethode

Doelgroep:

Voorjaar, 2013. De rapporten van de afgelopen jaren zijn eensgezind: de bouw lijkt niet in beweging te krijgen. Ook de media pikken de teneur op met koppen als: ‘Bouw zit op slot’. Al jaren wordt geprobeerd om vernieuwing, verduurzaming en innovatie in de bouw op gang te brengen, maar steeds lijkt het vast te lopen op ingesleten patronen en gevestigde belangen. Ook in de sector lijkt een dergelijke neerslachtigheid zich meester te maken. Kleine verbeteringen zijn er wel, maar waarom lijkt de bouw steeds zo achter te blijven op de andere sectoren? “Het zit zeker in de stenen”, zo verzucht een bestuurder.

19 juni, 2013. De stemming onder de aanwezigen is positief in Nieuwspoort in Den Haag. “Hier kantelen we de somberheid over de bouw, omdat we niet zeuren en ons hoofd naar Den Haag draaien, maar aanpakken wat aangepakt moet worden”. “Dit is de dag waarvan je nu, of later, zult beseffen dat dit een heel bijzonder moment is. We gaan ons deze dag herinneren”. Het is de dag waarop 6 woningcorporaties en 4 bouwbedrijven de ‘Deal Stroomversnelling’ ondertekenen, en vastleggen zich gezamenlijk te zullen inzetten voor het renoveren van 111.000 woningen naar Nul op de Meter. Een bijzondere dag, omdat bouwers en woningcorporaties de handen ineenslaan en besluiten tegelijkertijd in beweging te komen en niet langer op elkaar te wachten of afzonderlijk van elkaar te opereren.

Het plan wordt groots aangekondigd, maar ook met de nodige scepsis ontvangen. Is dit niet het zoveelste initiatief dat stuk zal lopen, of waarin alleen de gevestigde belangen zullen zegevieren? Zal dit wel de vernieuwing brengen die nu met veel vertoon wordt aangekondigd? Het zijn mooie verhalen, maar zal het ook tot concrete verbeteringen leiden? Eerst zien, dan geloven, is de reactie van veel partijen. Twijfel en kritiek is er vanaf de start en kenmerkt de uitdaging van dit spannende en ingewikkelde innovatietraject in de bouw.

Deal Stroomversnelling

De ‘Deal Stroomversnelling’ is een uniek en innovatief initiatief in
de bouwsector. Het is een samenwerking tussen partijen die zeker niet
vanzelfsprekend allemaal samenwerken. Corporaties kunnen hun woningvoorraad renoveren, bouwbedrijven krijgen de mogelijkheid innovatieve marktconcepten te ontwikkelen, en bewoners krijgen voor dezelfde huurprijs een meer comfortabele en energiezuinige woning, doordat de corporaties een energieprestatievergoeding (EPV) van de bewoners mogen vragen. Het is bovendien een samenwerking waarbij wordt gekozen voor een aantal grote stappen voorwaarts, in plaats van incrementele verandering.

Brede coalitie

Nu, ruim drie jaar na de ondertekening van de deal, is Stroomversnelling
uitgegroeid tot een brede coalitie waarbij meer dan 60 partijen zijn
aangesloten, die zich inzetten voor een transitie naar een energieneutrale
gebouwde omgeving. En die transitie blijft niet beperkt tot huurwoningen.

Er zijn inmiddels ook tal van andere projecten, voor koopwoningen,
kantoorpanden of scholen, zoals het initiatief ‘School vol Energie’. Ook zijn
er tal van verbindingen met andere domeinen en beleidsdoelstellingen
gemaakt, zoals langer thuis wonen, wonen met zorg, ruimte voor flora en
fauna en versteviging van woningen in Groningen om ze beter bestand te maken tegen aardbevingen.

Download rapport

Lees het volledige rapport over de Deal Stroomversnelling: ‘Beweging brengen in de bouw’.