De subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) is eind van de zomer weer beschikbaar voor eigenaar-bewoners. Tijdens een tijdelijke stop van ruim een jaar was de regeling nog wel beschikbaar voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Maar naar aanleiding van de Urgenda-uitspraak wordt de SEEH ook weer opengesteld voor huiseigenaren.
€84 miljoen subsidie voor 1,5 jaar
Eerder was er 60 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Maar door de vele aanvragen is het budget tussen september 2016 en april 2018 volledig verbruikt en is de regeling stopgezet voor eigenaar-bewoners. Nu is er een budget van 84 miljoen euro beschikbaar gesteld, voor de periode tussen september 2019 tot en met december 2020. Daarna is het plan om investeringen in energiebesparende isolatiemaatregelen te subsidiëren vanuit de te verbreden regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze zal beschikbaar zijn tot en met 2030.
Bijna de helft van de huiseigenaren wacht met verduurzamen, omdat er nog niets bekend was over de financiële tegemoetkoming van de overheid.
Voorwaarden SEEH
Woningeigenaren kunnen de SEEH pas aanvragen nadat alle voorwaarden zijn gepubliceerd in de Staatscourant. De verwachting is dat het RVO dit eind augustus doet, waardoor men de aanvragen kan indienen vanaf 2 september. Maar er zijn nu al wel een aantal voorwaarden bekend:
- De subsidieregeling geldt alleen voor maatregelen die daarna publicatie in de Staatscourant plaatsvinden
- De bestaande woning is eigendom én hoofdverblijf van de aanvrager van de subsidie, of deze wordt diens hoofdverblijf na de renovatie
- Er is nog niet eerder subsidie verstrekt vanuit de SEEH voor de betreffende woning
- Er worden minimaal twee grote energiebesparende isolatiemaatregelen genomen in de woning
- De maatregelen zijn uitgevoerd en betaald voor de aanvraag van de subsidie.
Waar begin je met de renovatie? Start with the end in mind en pas de Slimme Stappen-methode toe.
SEEH voor VvE’s
De SEEH was in de tussentijd wel beschikbaar voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties en is dit nog tot en met 31 december 2019. Voor deze groep was een budget beschikbaar gesteld van 12 miljoen euro, waarvan 4,5 miljoen is verstrekt per eind juni 2019.
Omdat de renovatie voor deze grotere partijen een omslachtiger proces is, wordt hen aangeraden om vooraf energieadvies op te laten stellen per gebouw. Daarom is er ook budget beschikbaar voor Energieadvies, meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en procesbegeleiding. Dit kan de vereniging één keer aanvragen. Van de 2 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is gesteld is tot eind vorige maand pas 250.000 euro van verbruikt.
Voor VvE’s gelden wel andere regels dan voor eigenaar-bewoners.
Stroomversnelling is ook met een subsidie-aanvraag bezig voor industrialisatie van duurzame renovaties.