Chrysantstraat

Woningcorporatie Lefier stelde een pilotwoning ter beschikking aan de Chrysantstraat in Nieuw-Buinen. De testwoning heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan in het kader van Stroomversnelling, zowel qua uiterlijk als energiezuinigheid. Deze woning is, inclusief nieuwe inbouwpakketten in de keuken, toilet en douche opgeleverd.

De conceptuele gedachte over de renovatie is:

  • de bestaande woning wordt voorzien van een nieuwe slimme gevel en een nieuw slim dak, waarin de installatietechniek is verwerkt;
  • de woning wordt aan de buitenzijde voorzien van een slimme kast, van waaruit de installatie wordt aangestuurd;
  • de overlast voor de bewoner is minimaal.

Gezien het noordelijke werkgebied werd Rottinghuis ingeschakeld. Samen met ketenpartners Aveco de BondtDe Groot Vroomshoop Groep bv en HOMIJ Technische Installaties bv werd een tweede pilot uitgewerkt. Sacon, bureau voor architectuur, stedenbouw en landschap uit Zwolle werd ingeschakeld om het geheel een esthetisch fraai beeld te geven.

Nul op de meter
VolkerWessels is een van die vier bouwers. De bijdrage van VolkerWessels aan de Stroomversnelling is een reeks van renovaties van bestaande gebouwen. Deze zogeheten prototype nul op de meter woningen worden met iedere stap verder ontwikkeld. Aan het einde van het traject levert dit dé perfecte duurzame renovatie van een bestaande woning op. Iedere partij levert een eigen unieke bijdrage aan de Stroomversnelling. Voor VolkerWessels is dat het Slimme Portaal.

Onderhoud & reparatie
Het portaal bevindt zich aan de buitenzijde van het huis en bevat al het installatiewerk. Groot voordeel is dat alle techniek op deze manier eenvoudig bereikbaar is. Omdat het Slimme Portaal van de buitenzijde geopend kan worden is het mogelijk onderhoud of eventuele reparaties uit te voeren zonder dat de bewoner thuis hoeft te zijn. 

Installaties
In het Slimme Portaal bevinden zich de noodzakelijke installaties zoals lucht-warmtepomp, mechanische ventilatie en de omvormer voor de PV-panelen. Het portaal is circulair en eenvoudig op te hangen. Daarnaast is het mogelijk om de volledige installatiekast eenvoudig om te wisselen bij onderhoud of vervanging.

Bekleding
De bekleding aan de buitenzijde van het Slimme Portaal kan volledig in stijl van de woning en naar smaak van de bewoner aangepast worden. Denk daarbij aan steenstrips, rabatdelen, plaatmateriaal en zelfs spuitkurk. Extra voordeel van het Slimme Portaal is dat het ook een afgiftepunt is voor boodschappen, pakketten, etc. Via een dropbox kan een bestelling voor de bewoner eenvoudig en veilig worden achtergelaten.

Bron: Rottinghuis.nl

Provincie Drenthe
Plaats Nieuw Buinen
Wijk, Straat Chrysantstraat
Eigendom Huur
Bouw Nieuwbouw
Bouwlagen Laagbouw
Aantal woningen 14
Opleverjaar 2018
Opdrachtgever Lefier
Gerelateerde link Rottinghuis

Projectoverzicht