Schouten Techniek heeft samen met Ballast Nedam, Ursem modulaire bouwsystemen en De Loods architecten een Nul op de Meter renovatieconcept ontwikkeld. Achttien sociale huurwoningen zijn omgebouwd tot Nul op de Meter in Tilburg. Wat zijn de ervaringen van de bewoners, en wat zijn de resultaten?
De 18 woningen zijn in bewoonde staat gerenoveerd naar Nul op de Meter. Zowel de binnen als buitenkant van de woningen zijn aangepakt. In het najaar van 2015 – twee maanden na de renovatie – zijn de bewoners van 16 woningen door TIWOS geïnterviewd. Na de winter is nog een tweede meting gedaan. Hieraan werkten bewoners van 10 woningen mee.
De renovatie
De woningen zijn voorzien van prefab gevel-elementen, een nieuw dak en vloerisolatie. Ook is de schil verbeterd en zijn de huizen uitgerust met de “energy comfort SKID”. De SKID bestaat uit een balansventilatie met warmteterugwinning, warmtepomp, boiler, regelkast, monitoringssysteem en een omvorming voor zonnestroom.
Geen energierekening meer
De toegepaste maatregelen dienen ervoor te zorgen dat bewoners na de renovatie geen energierekening meer hebben. De woning wekt alle energie die nodig is voor tapwater, verwarming en huishoudelijk gebruik, zelf op. Door de snelle montage konden bewoners tijdens de werkzaamheden thuis blijven wonen. De gasaansluiting vervalt, dus bewoners koken na de renovatie elektrisch.
Op koers voor Nul op de Meter
Via een website kunnen zij zien hoeveel energie er opgewekt en verbruikt wordt en of ze op koers liggen voor Nul op de Meter. Door het ontbreken van tocht, minder geluid van buiten en een constante kamertemperatuur, neemt het woongenot toe. In de zomer wordt opwarming beperkt door het inblazen van koele lucht.
Lessen Nul op de Meter in Tilburg
De verkregen data zijn in opdracht van Energiesprong / Stroomversnelling door RIGO en TNO geanalyseerd met ondersteuning van Van Beek. Uit de resultaten kan iedereen die bezig is met Nul op de Meter, lessen trekken voor andere Nul op de Meter projecten.