BAM Woningbouw renoveerde 55 sociale huurwoningen (in de Bosboomstraat en omstreken) naar Nul op de Meter in Heerhugowaard. Wat zijn de ervaringen en monitoringsresultaten? Je leest het in dit artikel.
Bij de start van het project was renoveren naar Nul op de Meter nog totaal nieuw. Daarom is de uitvoering opgedeeld in verschillende fases, zodat er ruimte ontstond voor ontwikkeling van het product en het renovatieproces.
Tijdens het project is ontdekt, geïnnoveerd, geëvalueerd en verbeterd. In april 2014 is het eerste blok van zes Nul op de Meter-woningen, voortgekomen uit het prototype, gerealiseerd. De betrokken partijen waren na deze oefeningen klaar voor de uitrol van het Nul op de Meter-concept over 49 woningen, verdeeld over 9 blokken.
Nul op de Meter-concept van BAM
Het Nul op de Meter-concept van BAM bestaat op hoofdlijnen uit het inpakken van de woningen met een prefab gevel en dak, die over de bestaande woningen heen werden gezet. De nieuwe duurzame installaties werden opgenomen in een energiemodule in de achtertuin. Het gas werd afgesloten en het dak met PV-panelen aan de voor- en achterkant leverde net zoveel energie als (gemiddeld) nodig is voor het huis en huishouden. De woningen houden hun aansluiting op het elektriciteitsnet.
Levensduurverlenging van 40 jaar
Omdat de woningen na het project Nul op de Meter in Heerhugowaard een levensduurverlenging van 40 jaar hebben, zijn ze waar nodig ook qua interieur gemoderniseerd. In woningen met een verouderde keuken, badkamer of toilet werden deze vernieuwd. De renovatie is uitgevoerd in bewoonde staat, daarbij is de nodige veerkracht van bewoners gevraagd.
In dit document delen we de monitoringsresultaten van de 55 gerenoveerde woningen. Uit deze resultaten kan iedereen lessen trekken voor andere NOM-projecten.