32 eengezinswoningen van Woonveste in Vlijmen zijn nu NOM

Woonveste realiseert Nul op de Meter huurwoningen in Vlijmen

Corporatie Woonveste heeft in samenwerking met Renolution 32 huurwoningen in Vlijmen gerenoveerd naar nul-op-de-meter-woningen. Woonveste wil alle bestaande woningen renoveren naar nul-op-de-meter (NOM); dat zijn maar liefst 1.200 woningen tot en met 2027. Alle nieuwbouwwoningen worden ook nul-op-de-meter, mét NOM Keur.

Woonveste koos voor renovatiemethode van Renolution vanwege de snelheid waarmee de woningen gerenoveerd kunnen worden. De verbouwing duurde per woning gemiddeld 3 dagen.

Woonveste en Renolution renoveren 32 huurwoningen in Vlijmen naar Nul op de Meter woningen.

Bewoners
Om bewoners te betrekken en te informeren is met iedereen persoonlijke gesprekken gevoerd, minimaal drie gesprekken per woning. De bewonersbegeleider van het bouwbedrijf, de projectleider van Woonveste en de klantconsulent bij Woonveste voerden de gesprekken samen.
De geleerde les is dat nul-op-de-meterrenovaties afwijken van een standaard renovatie. “Duidelijkheid en aandacht zijn absoluut nodig vóór, tijdens en ná de renovatie. Bij alle renovaties is duidelijkheid en aandacht nodig. Bij een NOM-renovatie is het bewonersgedrag essentieel.
Om bewoners mee te nemen in deze wijze van leven is het nodig veel aandacht te geven. Ook de woningen worden op een andere
manier van warmte voorzien. Dit vergt dat de juiste verwachtingen worden geschept.” zegt Selina Hitipeuw, klantconsulent bij Woonveste.

De eerste reacties van bewoners zijn positief. Zij zijn blij met de  fraaie afwerking en ervaren de woning als lekker warm en goed geïsoleerd.

Energieprestatievergoeding
Om de investering te kunnen doen berekent Woonveste een Energieprestatievergoeding (EPV) aan huurders door. Dit houdt in dat huurders een gedeelte van de energielasten rechtstreeks aan de woningcorporatie betalen. Op dit moment heeft Woonveste nog geen inzicht in het effect op de energierekening. Zij monitoren wel de verbruiksgegevens van de bewoners (met toestemming). Zij sturen bij als dit nodig is, door bewoners uit te leggen welke handelingen effect hebben op hun verbruik.

Prestatiecontract
Woonveste is er in geslaagd een prestatiecontract voor 40 jaar af te sluiten. Dat is een mooie prestatie want dit komt zelden voor. Met een prestatiecontract is de opdrachtnemer verantwoordelijk voor het onderhouden van een project. Het project moet tijdens de looptijd van het contract aan alle vooraf gestelde eisen voldoen.

Facts & Figures

  • Nieuwe buitengevel
  • Nieuwe kozijnen met tripleglas
  • Nieuw dak met geïntrigeerde zonnepanelen
  • All electric
  • Wtw-installatie

Bouwer & Corporatie

  • Woonveste
  • Renolution

Media & Contact

Bekijk hier het filmpje over het project

Bekijk hier de foto’s.

Duur

Woonveste wil alle bestaande woningen renoveren naar nul-op-de-meter (NOM); dat zijn maar liefst 1.200 woningen tot en met 2027. Alle nieuwbouwwoningen worden ook nul-op-de-meter, mét NOM Keur.