Om wijken van het aardgas af te halen hoeven gemeenten niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. ‘We kunnen van elkaar leren en tips uitwisselen. We moeten samenwerken om uit het doolhof te komen’, zegt Saskia Tegnell, transitiemaker bij Squarewise. Samen met haar collega Leonie van der Steen geeft ze handvatten voor de wijkaanpak.
Saskia Tegnell is half Zweeds. Ze studeerde milieutechniek en -management in Lund, waarbij ze leerde over de technische aspecten en de sociale kant van de energietransitie. “In Zweden is al veel gebeurd op dit vlak, in Nederland ligt echter nog een hele uitdaging. Het idee dat ze daaraan kon bijdragen was voor Tegnell reden om naar Nederland te komen. Sinds mei 2016 werkt ze als transitiemaker bij Squarewise, een transitiebureau dat zich richt op innovatieve verduurzaming van de gebouwde omgeving en sinds kort is erkend als sociale onderneming. Nu werkt zij met de Stroomversnelling aan het programma ‘wijken met nieuwe energie’.
Energietransitie
Tegnell: “Nederland is druk bezig om het aandeel duurzame energie te vergroten. Dit gebeurt op een andere wijze dan in omliggende landen, waar al veel is gebeurd. Mij treft de ondernemendheid en de actiebereidheid in dit land op gebied van de energietransitie.” Tijdens haar studie leerde ze dat partijen moeten samenwerken om op grote schaal te kunnen verduurzamen, en dat het nodig is om het proces te begeleiden en kennis op dit terrein te delen. Dat acht ze ook nodig voor de wijkaanpak, waarbij veel verschillende partijen moeten samenwerken om wijken te transformeren naar een duurzaam energiesysteem. Dit noemen we de wijktransitie.
Doolhof
“De wijkaanpak lijkt op een doolhof, gezien de verschillende belangen, terwijl partijen moeten samenwerken om eruit te komen,” zegt Tegnell. Samen met Squarewise-directeur Leonie van der Steen werkt een project met als werktitel ‘Tripadvisor voor de wijkaanpak’. Tripadvisor is de grootste reiswebsite ter wereld, waar reizigers tips geven over reiservaringen. Ook bij de wijkaanpak is het volgens Tegnell belangrijk om tips te krijgen van anderen. “Het helpt heel erg om andermans ervaringen te weten. Daardoor kan je sneller stappen zetten.”
Kompas
Tegnell geeft inzicht in de oorzaken waardoor partijen de wijkaanpak ervaren als ‘doolhof’. Dat heeft consequenties voor het verloop van de wijktransitie. Met samenwerken kom je verder dan alleen. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’.
Knooppuntenkaart als wijkkompas
“We hebben een eerste online-versie van de knooppuntenkaart, een soort kompas voor de wijkaanpak dat wij het afgelopen jaar met een groep van verschillende stakeholders ontwikkeld. Deze geeft richting aan voor een succesvolle aanpak.