Cube: ‘Met deze thuisbatterij wordt energieopslag rendabel’

Met deze thuisbatterij wordt energieopslag rendabel

Op steeds meer plekken in Nederland wordt het rendabel om duurzame stroom tijdelijk op te slaan. Bij appartementencomplexen is energieopslag niet alleen vanuit duurzaam perspectief, maar ook vanuit financieel oogpunt interessant. Dat meldt Jan Willem de Jong van startup iwell, die het batterijsysteem Cube presenteert.

Jan Willem de Jong is een van de oprichters van iwell, een startup die slimme thuisbatterijen ontwikkelt. “Voor mijn werk heb ik altijd bedrijven gebouwd rondom maatschappelijke vraagstukken. Het begon met mijn eerste bedrijf in het onderwijs, daarna in de zorg. Op dit moment zet ik me in voor verduurzaming van het vastgoed van woningcorporaties en vastgoedbeleggers. Met iwell richten we ons op energieopslag. Nederland is goed op weg met opwekking van windenergie en zonnestroom. Maar als we heel Nederland van duurzame energie voorzien gaat het net uit balans. Dat komt omdat het moment van productie niet matcht met de afname van elektriciteit. Daarom is energieopslag van belang.”

Wat doet iwell om energieopslag rendabel te maken?

“Voor thuisbatterijen bestond nog geen business case in Nederland (dit komt door de salderingsregeling, red). Om dit te verbeteren is de eerste stap om een schaalbare toepassing te vinden voor opslag. Opschalen is immers alleen mogelijk, wanneer het opslagsysteem ook een mooi financieel rendement oplevert. Verduurzamen én besparen moeten samengaan. Dat doen we binnen iwell onder andere met het Cube batterijsysteem. Dit systeem hebben we getest bij een flat in Eindhoven van woningcorporatie Woonbedrijf, die in onze visie geloofde. Hieruit bleek dat de resultaten positief waren, waarna we de proef hebben uitgebreid met netbeheerder Enexis. Inmiddels passen we de thuisbatterij toe bij 24 woningcorporaties. Sommigen hebben meerdere Cubes geïnstalleerd.”

Wat maakt de thuisbatterij van iwell uniek?

“We wilden re-seller worden, maar de hardware en software die we nodig hadden was niet beschikbaar in de markt. Daarom hebben we zelf de thuisbatterij Cube ontwikkeld. Het systeem beschikt over veel vermogen, vergelijkbaar met drie Powerwalls van Tesla. Ook kan het razendsnel schakelen, zodat de pieken in stroomvraag binnen enkele milliseconden kunnen worden gedempt. Andere thuisbatterijen doen daar seconden over. Daardoor kan de gebruiker toe met een kleinere netaansluiting. Dat bespaart geld, tot wel tweeduizend euro per jaar bij een flat. Daarnaast is de kast van de Cube door zijn beperkte diepte eenvoudig inpasbaar in bestaande gebouwen.”

Thuisbatterij Cube van iwell. De kast is 1 meter 95 cm hoog, 76 cm breed en 32 cm diep

Hoe draagt de Cube bij aan de energietransitie?

“Voor een flexibel energienet is een vorm van energieopslag nodig. De Cube kan die opslagcapaciteit leveren. Dat betekent ook een besparing op CO2-uitstoot, omdat we daarmee efficiënter en slimmer omgaan met de bestaande assets. In onze berekening hangt de mate van CO2-besparing af van de mate waarin de schone opgewekte energie ook daadwerkelijk lokaal verbruikt wordt. Op dit moment is dit bij zonnepanelen in ongeveer 30 procent van de situaties het geval. Met de batterij optimaliseren we de zelfconsumptie van stroom uit zonnepanelen tot wel 65 procent. De financiële besparing kan oplopen tot 70 procent, en dat is best hoog.”

Wat zijn de volgende stappen?

“We kijken nu of de thuisbatterij kan worden ingezet bij de woningcorporaties in hun wijkgerichte aanpak. We kunnen de Cubes virtueel koppelen waardoor een ‘virtual power plant (VPP)’ ontstaat. Deze VPP kan Tennet gebruiken om het net te stabiliseren. Daarnaast wordt de batterij ook gebruikt voor congestiemanagement, zoals in een pilot met Enexis en Woonbedrijf Eindhoven. We brachten een live koppeling aan tussen het lokale transformatorhuisje van Enexis en de Cube. Ontstaan er dan onverwachtse pieken, bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd wanneer iedereen in de rust de frituur aanzet, dan springt Cube in om deze onverwachtse stroompieken te dempen.”  

Eén antwoord op “Cube: ‘Met deze thuisbatterij wordt energieopslag rendabel’”

  1. Kees de Wildt schreef:

    Wat is afgiftevermogen per Cube als netspanning wegvalt op momenten dat de vraag maximaal is. U noemt virtueel koppelen, maar kan dit ook fysiek t.b.v. een veld van bijv. 20 ha. en met welke investering gaat het plaatsen van 1 Cube gepaard.

Reacties zijn gesloten.