Wat heeft Tripadvisor, een van de grootste reiswebsites ter wereld, te maken met de energietransitie in Nederland? De link is niet direct duidelijk. Maar volgens Leonie van der Steen, directeur Squarewise en voorzitter ontwikkeltafel ‘Wijken met nieuwe energie’, kunnen we het ‘Tripadvisor-model’ wel degelijk inzetten bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Hoe dat precies zit vertelt ze tijdens het geheel uitverkochte evenement Energy-up in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.
Als veranderexpert met een duurzame missie is Van der Steen, voor Squarewise en Stroomversnelling, bezig met de wijktransitie. “Er moeten 7 miljoen huizen omgebouwd of gerenoveerd worden tot duurzame woningen. Dat moeten we wijk voor wijk aanpakken”, aldus van der Steen. “Je kunt je dus voorstellen dat we bij Stroomversnelling tijdens gesprekken merkten dat iedereen wel iets had geleerd dat iemand ánders ook al had geleerd. En dat is zonde. Want we hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.”
Wijktransitie is (vaak) een doolhof
Naast Tripadvisor is er nog een begrip uit de vakantiewereld overgevlogen: het doolhof. Want partijen die te maken hebben met de wijkaanpak ervaren het transitieproces vaak precies zo. Er ontbreekt richting. Van der Steen: “Het is een gecompliceerd proces dat vanuit verschillende kanten, perspectieven en belangen bekeken moet worden.”
“Daarom wilden we een online platform en een community starten van mensen die al keuzes hebben gemaakt in de wijkaanpak. En hier komt het Tripadvisor-model in beeld. Op Tripadvisor geven reizigers elkaar tips over reiservaringen. Ons nieuwe online platform ‘het Wijkkompas’ deelt tips, hulpmiddelen, ervaringen en casussen op het gebied van energie- en wijktransitie. Het is een kompas voor jouw reis in de wijktransitie.”
Tijdens de deelsessie laat Van der Steen live zien wat het doel van het Wijkkompas is. Deelnemers van de sessie mogen een dilemma of vraag delen en krijgen van verschillende mensen en vanuit verschillende invalshoeken een antwoord. Simpel en effectief. Een interessante vraag die aan bod komt is: “De beste technische oplossing voor mijn wijk is niet de beste technische oplossing voor de regio. Waar stopt mijn verantwoordelijkheid?” Er komen verschillende antwoorden uit het publiek. Een leverancier zegt: “Blijf bewegen en laat je niet tegenhouden. Iemand anders tipt: “Kijk ook naar het landelijk niveau.”
Na de vraag “Hoe maken we de koppeling energietransitie en sociaal domein?” blijkt er ook veel ervaring in de zaal te zitten. Er is een project in Groningen dat mensen met minder financiële middelen wil helpen verduurzamen. En in Schiedam is er een subsidie voor levensloopbestendig wonen.
Online platform Wijkkompas
Het platform www.wijkkompas.nl wil een database zijn vol tips, cases, hulpmiddelen en ervaringen op het gebied van wijktransitie. Heb je een interessante casus? Geef dit dan door via info@wijkkompas.nl. Zo komen we, samen, sneller uit het doolhof.
Belangwekkend initiatief!