Bouw staat open voor kennis over industrieel bouwen

Bouw staat open voor kennis over industrialisatie

Dit artikel verscheen eerder op prefabbeurs.nl

Bezoekers aan de vakbeurs PREFAB spraken van een interessant en waardevol kennisevenement en beursvloer. Sander Braam van organisator 54events: “Off-site bouwen groeit explosief. Niemand in de bouw-, vastgoed- en installatiesector wil deze ontwikkelingen missen, want het is één en al industrialisatie wat de klok slaat. Dat heeft de afgelopen beurs wel laten zien.”

Aanleiding voor de lancering van de nieuwe vakbeurs PREFAB is de snelle opkomst van prefabricage en off-site bouwen. Die ontwikkeling moet gepaard gaan met actuele kennisoverdracht.

Innovator Marjet Rutten ziet dat er veel gebeurt rond prefab bouwen, maar dat de methode nog niet volwassen is. “We gaan naar industriële productie in fabrieken, compleet met robotisering. Zeker als de vraag eenduidiger wordt.” Zij geeft aan dat dit jaar bijna 12.000 woningen geheel geprefabriceerd zijn/worden gebouwd. “En de ontwikkeling gaat snel.”

De volgende editie van de vakbeurs PREFAB vindt plaats van dinsdag 6 t/m donderdag 8 oktober 2020, tijdens de Nationale Energieweek in de Brabanthallen in Den Bosch. Wederom gelijktijdig met Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Die snelle ontwikkeling van prefabricage was overal op de beursvloer van de driedaagse beurs in de Brabanthallen te voelen. Zo’n vijftig exposanten, stuk voor stuk koplopers in industrieel bouwen, namen de bezoekers mee in de kansen van industrieel en modulair bouwen en renoveren. En die bezoekers konden tevens overwippen naar de zustervakbeurzen Energie, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power die gelijktijdig plaatsvonden. Want toekomstige wijzen van bouwen hebben alles te maken met de energietransitie en nieuw mobiliteitsoplossingen.

Industrialisatie aanjagen

Stroomversnelling deelt bovenstaande visie. De uitdaging is, volgens Stroomversnelling voorzitter Leen van Dijke, om de onderdelen voor NOM-woningen zoveel mogelijk al in de fabriek voor te produceren. “Als de stap naar industrialisatie lukt kunnen we de productie opschalen. Als we dit niet doen zijn de spullen te duur, zijn ze niet goed en kunnen we nooit de aantallen energieneutrale woningen halen die we met elkaar hebben afgesproken.” Naast een groter aanbod moet er ook een constante vraag naar dit soort woningen komen, zodat de fabriek niet stil komt te liggen. “Een niet-constante productie is een van de grootste issues”.

In onderstaande video geeft Leen van Dijke zijn visie over industrialisatie weer.