Tweede Kamer ruziet over Woningwet

Tweede kamer ruziet over woningwet

De Groningse woningcorporatie Groninger Huis wil investeren in een zonnepark om maandlasten van huurders te verlagen. Dat mag niet volgens de Woningwet. Aanpassing van de wet laat lang op zich wachten, blijkt uit een debat in de Tweede Kamer. Groninger Huis stapt naar de rechter.

Groninger Huis wil lid worden van een energiecoöperatie die het zonnepanelenpark Sunbrouck in het Groningse Zuidbroek exploiteert. De elektriciteit die het zonnepark opwekt kan de woningcorporatie volledig gebruiken voor de algemene ruimtes in haar appartementencomplexen. “De totale investering bedraagt 61.440 euro, maar daartegenover staan opbrengsten uit de korting op de energiebelasting voor het energieneutraal maken van de 4.300 woningen. Daarmee wordt de energierekening van de huurders verlaagd”, meldt Groninger Huis in een persbericht

Woningwet biedt letterlijk geen ruimte

De Autoriteit wonen geeft echter geen toestemming voor dit lidmaatschap, op basis van een richtlijn uit de Woningwet. Het zonnepark voldoet niet aan het zogeheten ‘nabijheidscriterium’, dat inhoudt dat de opwekking van duurzame energie direct en vlakbij de woongebouwen moet plaatsvinden. Zonnepark Sunbrouck ligt op anderhalve kilometer afstand, dus dat is te ver om te voldoen aan het nabijheidscriterium. Groninger Huis vindt dit zo’n vreemde redenatie dat het heeft besloten de zaak voor de rechter te brengen.

50 ondertekenaars willen wetswijziging

Groninger Huis staat niet alleen in haar kritiek. Ze heeft inmiddels namens vijftig partijen, waaronder vele andere corporaties, vijf Groningse gemeentes, Provincie Groningen en de Woonbond, aandacht gevraagd voor deze situatie. De ondertekenaars willen een aanpassing van de Woningwet zodat het ‘nabijheidscriterium’ niet meer in de weg staat bij het energie-neutraal maken van woningen. Groninger Huis heeft ook beroep aangetekend tegen een voor haar negatief besluit op het bezwaar van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Dit beroep wordt 5 november bij de rechtbank in Groningen behandeld.

Groninger Huis legt in een filmpje uit hoe de Woningwet de verduurzaming belemmert

Verduurzamen hoogbouw nog niet rendabel

Stroomversnelling vindt ook dat de Woningwet moet worden aangepast. Door het nabijheidscriterium werkt het instrument van de energieprestatievergoeding nog niet goed voor hoogbouw. Daardoor is het verduurzamen van hoogbouw met hoogwaardige isolatie en zonnepanelen nog niet rendabel, meldde directeur Ivo Opstelten van Stroomversnelling in een eerder artikel. De energieprestatievergoeding is het bedrag dat een woningcorporatie aan huurders mag vragen voor het bewonen van een energieneutrale woning. “Wanneer aangetoond kan worden dat een appartementencomplex goed is geïsoleerd (binnen de EPV richtlijnen) én het dakoppervlak maximaal is benut voor duurzame opwekking, zou het nabijheidsprincipe niet als belemmering moeten gelden om de resterende opwek voor het volledig energieneutraal maken te realiseren. Dat levert eigenlijk een vorm van rechtsongelijkheid op tussen huurders in hoogbouw ten opzichte van huurders in laagbouw, omdat de hoogbouw nu eenmaal dakoppervlak te kort komt.”

Ruzie in Tweede Kamer

Inmiddels heeft de zaak van Groninger Huis geleid tot een conflict in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil de oproep van de 50 organisaties als een motie indienen. In de motie verzoekt hij de regering de Woningwet zo aan te passen dat woningcorporaties wel kunnen deelnemen in duurzame energieprojecten die niet direct aan de woning zijn gelegen. VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis wijst hem echter op lessen van de parlementaire enquête over woningcorporaties. “Heeft u gezien wat er gebeurt als woningcorporaties niet in woningen investeren?”.

‘VVD wil corporaties kortwieken’

Nijboer zegt die conclusies te kennen. “Mijn punt is dat woningcorporaties in de regio soms ook duurzame energie voor hun huurders willen realiseren. Ik wil dat mogelijk maken als de huurders ermee instemmen. De wet maakt dat op dit moment onmogelijk.” Nijboer vindt dat de VVD ‘woningcorporaties wil kortwieken’. “Dat is niet de lijn van de PvdA. Wij willen voor de huurders ook betaalbare energie realiseren.”

PvdA wil geen jaar uitstel

Het interruptiedebat tussen de PvdA en de VVD toont dat de motie raakt aan de reikwijdte van corporaties om te investeren, zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Hij adviseert om de motie aan te houden tot de behandeling van de evaluatie van de Woningwet. Nijboer wil dat best doen, maar ‘dan zijn we alweer zo een jaar of misschien wel anderhalf jaar verder’. Volgens Knops zal de evaluatie van de Woningwet over zes, hooguit zeven maanden worden behandeld. Nijboer aarzelt en wil het niet ‘in de blubber laten zakken’.