Prefab: nieuwe vakbeurs over industrieel bouwen

Prefab VolkerWessels

Prefab is een nieuwe vakbeurs over industrieel en modulair bouwen en renoveren. Op 8, 9 en 10 oktober vindt het event tegelijkertijd plaats met de vakbeurs Energie, Ecomobiel en Industrial Heat & Power in de Brabanthallen in Den Bosch.

“Vanaf het begin was duidelijk dat Prefab tegelijkertijd met de vakbeurs Energie zou plaatsvinden. Beide beurzen hebben te maken met de energietransitie in de gebouwde omgeving, een van de belangrijkste onderdelen uit het Klimaatakkoord. Hierin komen diverse partijen en thema’s samen,” zegt Sander Braam, business development manager bij 54events. 54events is organisator van de vakbeurs Energie, Ecomobiel, Industrial Heat & Power èn Prefab.

Prefab

Prefabricage is een proces in de bouw waarbij materialen van tevoren in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt. Daarna worden deze naar de bouwplaats vervoerd om daar te worden verwerkt. Dit versnelt de uitvoering, maar vraagt wél meer tijd in de voorbereiding. Extra voordeel is een hogere en constante kwaliteit van de elementen, omdat ze in een gecontroleerde omgeving zoals een fabriek worden gemaakt. De Prefab-beurs gaat volgens Braam vooral over offsite bouwen en renoveren, een ontwikkeling die al gaande is in de bouwsector.

Stroomversnelling

“Veel partijen zijn bezig met prefabricage, waaronder ook Stroomversnelling,” zegt Braam. Daarom spreekt Jonathan Reitsma, programmamanager industrialisatie bij Stroomversnelling, op donderdagochtend 10 oktober over diverse praktijkvoorbeelden van industrialisatie in de bouw. Braam is verbaasd over hoeveel toepassingen er al bestaan van industrialisatie in de bouw, zoals betonelementen, geïntegreerde gevels en stapelbare units. “Hiermee is het mogelijk om een energieneutrale woning in één dag te bouwen,” aldus Braam.

Conceptueel bouwen

De industrialisatie in de bouw neemt komende jaren een gigantische vlucht, verwacht Braam. “We staan voor drie grote opgaven: meer nieuwbouw, duurzamere woningen en uitbreiding van de capaciteit in de bouwsector. Dat kan niet op een traditionele manier. Daarom zijn veel marktpartijen bezig met conceptueel bouwen. Hierbij is de basis een standaardwoning, die in verschillende types kan worden uitgevoerd. Engeland is al ver met deze standaardisatie, maar ook in het bouwproces kan nog veel worden gestandaardiseerd.”

Goed beeld van innovatie in de bouw

Op Prefab vindt op woensdag 9 oktober ook een andere sessie over industrieel bouwen plaats. Tijdens de Workshop Modulefabriek spreekt Rik van Dieren over componenten en productie, logistiek en assemblage, en ontwerp en engineering. Zowel Prefab als vakbeurs Energie vinden beide plaats in de Brabanthallen. Zo krijgen een paar duizend bezoekers in één dag een compleet plaatje van de energietransitie. “Ontmoet beslissers in de bouwkolom en professionals in de vastgoedsector. Iedereen met interesse in industrieel bouwen en innovaties in de bouw is welkom,” aldus Braam.

Jonathan Reitsma houdt op donderdag 10 oktober een lezing over industrialisatie in de bouw tijdens Prefab. Bekijk het programma van de lezing en/of het programma van de beurs.