Palenstein

Zoetermeer Palenstein

In Zoetermeer is Palenstein de eerste wijk die van het aardgas afgaat. Volgens wethouder Robin Paalvast gaat dit goed dankzij een gezamenlijke aanpak, waarbij partijen van elkaar leren.

Zoetermeer is een van de eerste gemeenten waar woningen energieneutraal werden. De gemeente is hierin een koploper. Dat vertelt Robin Paalvast, wethouder in Zoetermeer, in een interview met Stroomversnelling. Hij heeft zowel duurzaamheid als wonen in zijn portefeuille. “Die combinatie zorgt ervoor dat ik veel kan betekenen voor de energietransitie in de gebouwde omgeving,” zegt Paalvast. Stroomversnelling vroeg hem naar de geleerde ervaringen met het nul-op-de-meter brengen van woningen in Palenstein.

Wat is er afgelopen jaren gebeurd in Palenstein?

In Palenstein werd vier jaar geleden de eerste particuliere woning gerenoveerd naar nul-op-de-meter (NOM). Er zijn 120 NOM-woningen opgeleverd, op de plek waar eerder een oud flatgebouw met asbest werd gesloopt. Het tempo van het groot onderhoud wordt gebruikt om de woningen te verduurzamen.

Dit Nul Op de Meter renovatie project, Van der Maasstraat eo is in 2020 genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020.

Provincie Zuid-Holland
Plaats Zoetermeer
Wijk, Straat Palenstein • Van der Aapad 1 t/m 24 (e+o) • Van Beeckstraat 31 t/m 42 (e+o) • Van Duvenvoordepad 1 t/m 12 (e+o) • Van Egmondstraat 1 t/m 12 (e+o) • Van der Maasstraat 31 t/m 54 (e+o) • Van Nispenpad 1 t/m 12 (e+o) • Voorhamstraat 36 t/m 47 (e+o)
Eigendom Huur
Bouw Renovatie
Bouwlagen Laagbouw
Ambitieniveau NOM Keur
EPV Ja, cat. onbekend
Aantal woningen 120
Opleverjaar 2018
Bouwjaar 1967
Bouwbedrijf Dura Vermeer
Opdrachtgever De Goede Woning
Gerelateerde link Palenstein
Gerelateerde link Praktijkkennis

Projectoverzicht