Duurzame douche: comfortabel douchen en toch besparen

Korter douchen bespaart energie en water. Maar omdat het zo lekker warm en ontspannend is douchen we allemaal langer dan nodig. Nu is er een comfortabeler manier om te besparen met douchen. “Een douche met een ingebouwde warmtewisselaar kan 60 procent energie besparen”, zegt Jos den Besten, business developer van Hamwells.

Douchen maakt in een moderne woning ongeveer een derde uit van onze gas- en waterrekening. We verwarmen zuiver drinkwater, waarvan we een deel gebruiken om ons te wassen. Het meeste warme water verdwijnt via het doucheputje in het riool. Je reinste energieverspilling, volgens ondernemer Rob Chömpff van Hamwells. Dit ingenieursbureau is in 2015 opgericht met het idee om het douchen te verduurzamen. Met als resultaat dat een half jaar na de oprichting het bedrijf de HomeSpa lanceert.

Duurzame douche 2,4 keer zuiniger

De HomeSpa is een douchekolom met een circulaire stortdouche waarbij elke druppel water een paar keer wordt gebruikt. “Dit is een hele omslag voor de sector. Deze douche kan water hergebruiken. Dit resulteert in een energiebesparing van ruim 70 procent en een waterbesparing van ruim 80 procent,” zegt Jos den Besten. Hij werkt sinds 2017 als business developer bij Hamwells.

Business developer Jos den Besten over de duurzame douche van Hamwells

De HomeSpa is goedgekeurd door Kiwa en wordt bijvoorbeeld bij diverse particulieren en projecten toegepast. Hamwells ontwikkelde het product door en lanceerde begin 2019 de ‘Blue’, een energiebesparende douche met ingebouwde warmtewisselaar. De douche gebruikt de warmte uit het afvalwater om het aangevoerde verse water voor te verwarmen. De douche is 2,4 keer zuiniger dan een vergelijkbare traditionele douche.

Getest op Into The Great Wide Open

De Blue is in enkele pilots getest, waaronder bij tien woningen van woningcorporatie Wonen Limburg in Venlo en in Cadzand bij prefab vakantiewoningen van Vastbouw. De Blue onderging ook een heuse duurtest op Ameland tijdens het muziekfestival Into The Great Wide Open. “Tijdens het festival maakten 550 bezoekers gedurende drie-en-halve dag gebruik van twee circulaire douches. Uit deze proef concluderen we dat de douche voldoet aan de verwachtingen,” vertelt Den Besten trots.

Bezoekers van Into The Great Wide Open testten de Blue op camping Stortemelk op Ameland

Voordeel voor corporaties

De resultaten van de pilots laten nog even op zich wachten, maar volgens Den Besten staan woningcorporaties positief tegenover de Blue. “Corporaties zien in dat deze techniek bijdraagt aan een forse energiebesparing. Dit brengt energieneutrale woningen binnen deze sector een stap dichterbij.” Omdat de energierekening van de huurders dankzij de energiebesparing daalt kunnen corporaties de energieprestatievergoeding (EPV) in rekening brengen. Dat is een groot voordeel.

Den Besten verbaast zich erover dat de meeste bewoners niet weten hoeveel warm douchewater kost. “Dit merken ze pas als ze in een energiezuinige woning zitten en de energiefactuur zien.”

Blue op Energy-UP

De Blue is deze maand (september, red) officieel in productie genomen, zegt Den Besten. Hamwells presenteert de duurzame douche 2 oktober op de innovatiemarkt van Energy-Up. Den Besten nodigt woningcorporaties en andere geïnteresseerden uit om een kijkje te komen nemen.

Hamwells presenteert de Blue op de innovatiemarkt tijdens Energy-Up.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *