Wijktransitie sneller met drone-inspecties

Wijktransitie sneller met drone inspecties

Drones worden steeds vaker gebruikt om objecten zoals windturbines of zonneparken te inspecteren. Ook kunnen drones het warmteverlies bij woningen en gebouwen in beeld brengen. “Dat scheelt een heleboel tijd”, zegt Rahul Westerhoff van Droneview.

Rahul Westerhoff richtte in 2012 met zijn compagnon Droneview op. Dit gebeurde nadat hij een Youtube-filmpje zag dat was gemaakt met een drone. “Ik had gelijk door dat hier markt voor was,” zegt Westerhoff.

Zijn bedrijf maakt gebruik van drones voor het maken van foto’s en video’s vanuit de lucht. De beelden worden gebruikt voor inspecties, zoals van windparken, bruggen en zonneparken. “De laatste tijd richten we ons ook op het in beeld brengen van woningen en gebouwen. Dat kan met een gewone camera, maar ook met een infraroodcamera om het warmteverlies van gebouwen in kaart te brengen.”

Woningen van mensen fotograferen? Mag dat zomaar?

“Het ‘3D scannen’ met drones mag normaal niet bij woningen, behalve door bedrijven die gecertificeerd zijn, zoals Droneview,” zegt Westerhoff. De woning kan met een camera op een drone worden ingescand, waarna Droneview de data uit de camera invoert in software die een 3D-model maakt. “Het model kan worden gebruikt voor renovaties en voor inspecties. Zo kunnen we scheuren in muren ontdekken, of het warmteverlies zichtbaar maken, zoals koudebruggen bij woningen.”

Wat is het voordeel van drone-inspecties?

“We staan pas aan het begin van het gebruik van drones voor het scannen van woningen. De meeste energieadviseurs doen dit nog handmatig met een infraroodcamera, maar komen moeilijk op slecht bereikbare plekken. Met een drone is dat veel makkelijker.” Ook gaat het scannen met drones veel sneller en kunnen drones veel hoger komen. Vooral bij grote aantallen woningen zoals bij flatgebouwen is dat een groot voordeel, aldus Westerhoff.

“Met drones kun je het energieverlies van een heel dorp of wijk in korte tijd in kaart brengen. Dat is handig voor bijvoorbeeld een gemeente of woningcorporatie die het warmteverlies van woningen in een gebied snel in kaart willen brengen. Op deze manier weet je welke woningen voorrang moeten krijgen bij het isoleren.” Corporaties kunnen zo veel tijd besparen ten opzichte van handmatige inspecties en sneller doorpakken met de energietransitie.

Te land, ter zee, vanuit de lucht

Droneview heeft ook ervaring met sportevenementen. Westerhoff maakte met zijn drone live filmbeelden van de zwem-Elfstedentocht van Maarten van der Weijden. Deze beelden werden rechtstreeks uitgezonden op televisie.

Er zijn allerhande toepassingen mogelijk met drones. Drones kunnen windparken op zee scannen. Droneview heeft twee mensen geleverd die onlangs de turbinebladen van het Amalia windpark op zee inspecteerden met drones. Ook andere grote objecten zoals zonneparken worden tegenwoordig snel en nauwkeurig geïnspecteerd met drones, zoals Droneview onlangs deed in Geldermalsen.

Droneview heeft inmiddels ook de eerste woning gescand met een drone. Westerhoff is in gesprek met partijen om meerdere woningen te gaan scannen.

Westerhoff hoopt in aanraking te komen met corporaties en gemeenten zodat hij de effectiviteit van Droneview en het 3D scannen met drones kan tonen.