‘Flat kan in drie stappen van het gas af’

Flat in drie stappen van het gas af

Appartementencomplexen met blokverwarming kunnen met het product Corporatiewarmte in drie stappen van het aardgas af. Dat zegt Jan-Maarten Elias van Energy Bridge, die woningcorporaties helpt met hun plannen om hun gebouwen te verduurzamen.

Jan-Maarten Elias (49 jaar) studeerde civiele techniek aan de TU Delft en werkte de laatste acht jaar als directeur bij installatiebedrijf Unica. Met twee oud-collega’s richtte hij dit voorjaar Energy Bridge op. Het bedrijf heeft als doel om bestaande gebouwen te verduurzamen voor woningcorporaties, VvE’s en de zorgsector. Aan ambitie heeft Elias geen gebrek. “We willen de beste in Nederland worden in het aardgasvrij maken van bestaande, collectieve warmte-installaties,” zegt hij. Hij introduceert Corporatiewarmte, het product dat Energy Bridge aanbiedt aan woningcorporaties om gebouwen te verduurzamen.

Warmtewet

Volgens Elias is er voor woningcorporaties met de wijziging van de Warmtewet per 1 juli 2019 een ‘geweldige kans’ ontstaan om hun complexen met gesloten beurs te verduurzamen, terwijl huurders er niets van merken. “De Warmtewet telt niet meer voor woningcorporaties. Daardoor kan de sector de investeringen in de verduurzaming niet zelf meer terugverdienen. Als wij de blokverwarming overnemen en investeren in de verduurzaming van het gebouw, kan dat wel,” zegt Elias. De corporatie hoeft dankzij deze constructie geen extra investeringskapitaal aan te spreken en is voor minstens 15 jaar verzekerd dat de huurders het altijd warm hebben.

Driestappenplan

“We kunnen een gebouw in drie stappen van het aardgas af halen,” zegt Elias.

Stap 1: vervang cv door hybride systeem

“In de eerste stap vervangen we het cv-systeem door een hybride systeem. Dit kan met installatie van zonneboilers, warmtepompen en buffers en door installaties slim te besturen. Deze stap levert binnen zes maanden een 80 procent lagere gasvraag op, zonder dat de bewoners het merken.” Alleen als het heel koud is zoals tijdens een strenge winter dan gaan de cv-ketels aan, geeft Elias toe.

Los van Trias Energetica

“De eerste stap in ons plan levert de meeste besparing op, maar is relatief goedkoop, in tegenstelling tot de huidige methoden,” zegt Elias. Hij verwijst naar de Trias Energetica, een leidend principe op gebied van energieadvies met energiebesparing als prioriteit. Dat houdt in dat gebouwen eerst flink worden geïsoleerd, wat neerkomt op een ingrijpende renovatie. Energy Bridge laat de Trias Energetica feitelijk los door eerst de installaties te vervangen door duurzame varianten en het isoleren uit te stellen tot een natuurlijk moment, zoals het vervangen van de buitengevel.

Stap 2: isoleren en elektrisch koken

Bij de tweede stap komt de verduurzaming pas ‘achter de voordeur’. Deze stap bestaat uit isolerende maatregelen en een overstap naar elektrisch koken. “Hiermee daalt de warmtevraag en is een gasvraagreductie van 90 procent haalbaar,” zegt Elias.

Stap 3: nieuwe technieken

De laatste 10 procent van de gasvraagreductie gebeurt in de derde stap. “Dit gebeurt met nieuwe technieken, zoals een nieuw type warmtepomp, waterstof, warmtenet of biogas.” Ook deze laatste stap dient bij voorkeur te gebeuren op een natuurlijk moment, zoals het vervangen van een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

ESCo pur sang

Het model van Corporatiewarmte doet denken aan de Energy Service Company (ESCo), een bedrijf dat het energiebeheer en de collectieve installatie uit handen neemt van de gebouweigenaar en de energieprestatie garandeert. “Ons model is een ‘ESCo pur sang’, zegt Elias. Inmiddels is hij in gesprek met de eerste partijen om een ketelhuis over te nemen. “Dit is nog nieuw. Woningcorporaties moeten nog wennen aan het idee.” Volgens hem is het concept uniek, met name omdat de eerste stap niet achter de voordeur komt. “De huurders merken er niks van. Dat is voor corporaties een groot voordeel. Het scheelt ze een hoop gedoe.”

Belangen huurders

De aanpak van Energy Bridge past in het wettelijk kader, zo liet Elias een advocatenkantoor onderzoeken. De belangen van huurders verliest hij niet uit het oog. “We garanderen dat de huurders het warm houden. De warmtelasten blijven gelijk en stijgen minder hard dan voorheen.” Als extra voordeel noemt hij dat de woningcorporatie voor de verduurzamingsplannen geen goedkeuring nodig heeft van de huurders. Normaliter zou minstens 70 procent van de huurders moeten instemmen met de plannen om hun woningen te verduurzamen. Dat is voor de eerste stap niet nodig, aldus Elias.