Al jaren lang blijft de bouw achter als het gaat om een innovatieve productiviteitsboost. Op kleine schaal is er al veel uitgeprobeerd, maar een echte revolutie blijft achter. Modulair bouwen en industrialisatie lijken nu toch echt het lang verwachte verschil te kunnen maken.
Dit is uiteraard geen nieuw concept. Maar nieuwe technologische mogelijkheden, en de economische en maatschappelijke behoefte, zorgen voor hernieuwde interesse en investeringen. Zo is stroomversnelling nu ook bezig met een subsidie-aanvraag om de opschaling van industrialisatie mogelijk te maken. En het rapport dat McKinsey vorige maand hierover publiceerde, benadrukt dat standpunt.
Enorme winst door modulair bouwen
In dit rapport staat dat een diepgaande verschuiving in de bouw een enorme impact kan maken op de wereldwijde economische productiviteit. Daarbij hebben recente projecten al een versnelling van 20 tot 50 procent laten zien. Deze tijdswinst zit hem vooral in het off-site produceren van de onderdelen. Daarbij kan het on-site samenstellen van onderdelen, na verloop van tijd parallel gaan lopen met de productie in de fabriek. Deze tijd en kosten besparing is overigens op dit moment nog de uitzondering. Maar door middel van opschaling kan dit de norm worden.
Wisselende populariteit
Japan en Scandinavië zijn op dit moment de enige plekken waar men deze industrialisatie ook daadwerkelijk voortdurend toepast. Op andere plekken is de populariteit nog wisselend. Maar een dergelijke verschuiving kan in de VS en Europa wel zorgen voor een jaarlijkse besparing van 22 miljard dollar. En door technologische innovaties die er nu aan staan te komen, kunnen deze resultaten er nog positiever uitzien.
Technologische innovatie, schaal en herhaalbaarheid
Bijvoorbeeld innovaties op het gebied van nieuwe duurzame materialen, de juiste mix van 2-D panelen en 3-D modules, ontwerp, digitalisering, logistiek, etc. Deze ontwikkelingen maken het ook mogelijk om de oude negatieve reputatie van modulair bouwen (onaantrekkelijk, goedkoop en slechte kwaliteit) te verbeteren. Bouwers focussen zich namelijk steeds meer op duurzaamheid, esthetiek en hoogwaardige kwaliteit. Maar om dit te kunnen optimaliseren moet je schaal en herhaalbaarheid voor elkaar kunnen krijgen.
Begin daarom bij woninggroepen waar een ruim aanbod van is, met niet te veel variatie. Een perfecte groep voor een trial and error leerweg.