Publicatie duurzaam thuis deelt inzichten uit experimenten in langer thuis wonen

Publicatie Duurzaam Thuis

In de Publicatie Duurzaam Thuis worden de eerste lessen getrokken over hoe te renoveren naar Nul op de Meter & Langer Thuis. Zo blijkt dat mensen absoluut niet warm worden van een levensloopbestendige verbouwing. Ze ervaren dat ze worden geconfronteerd met de toekomst waarin ze weleens hulpbehoevend zouden kunnen worden. Wél is men geïnteresseerd in een woning met comfortabel binnenklimaat en meer vierkante meters. Het is belangrijk voor ouderen om niemand tot last te zijn. Hulp aan buren vragen vindt ook niet iedereen prettig.

Experimenteel wonen

In de publicatie is veel aandacht voor de drie experimenten.

In Andelst konden 60-plussers in een modelwoning op innovatieve wijze alle mogelijkheden ervaren. Op acht woonplekken kon met virtueel keuzes maken. Hiermee werd zeer waardevolle informatie opgehaald over de wensen van de doelgroep.

Daarnaast, gerenoveerde woningen in Oud Vossemeer beschikken inmiddels over een aanbouw van ruim 22 vierkante meter, de zogenaamde X-Tender. Hierdoor zijn de slaap- en badkamer naar de begane grond zijn verplaatst. Door de combinatie met energieneutrale maatregelen is de energierekening voor de bewoners naar nul gegaan.

Tot slot, in Gorredijk is een woning gerealiseerd die volledig Nul op de Meter is gemaakt én geschikt is voor mensen met een intensieve zorgvraag. Bekkema: “De woning is rolstoeltoegankelijk en uitgerust met zorgdomotica. In woningen als deze wordt het risico op vallen drastisch verlaagd waardoor de bewoner een stuk veiliger woont, maar er ook een enorme besparing optreedt voor de maatschappij.

Download het themablad ‘Duurzaam Thuis, hoe te renoveren naar Nul op de Meter & Langer Thuis’