Stroomversnelling Nederland: 4,5 miljoen woningen naar Nul op de Meter

In 2050 alle woningen energieneutraal. Dat is in het Energieakkoord afgesproken. Die horizon lijkt nog ver weg, maar er wordt toch al hard gewerkt om die doelstelling waar te maken. Want 4,5 miljoen naoorlogse woningen verbeteren, huur en koop, daar kunnen we maar beter direct mee beginnen. De leden van Stroomversnelling zijn bezig een industriële aanpak te ontwikkelen die het veel goedkoper maakt om woningen grondig te renoveren. Gegarandeerd: Nul op de Meter (NOM), dankzij een nieuwe woningschil.

Een Nul op de Meter renovatie is een geplande renovatie met een plus. Door de energetische ingreep te combineren met het verbeteren van de woning en het wegwerken van achterstallig onderhoud, krijgt een woning een moderne basiskwaliteit. Daarnaast is een NOM renovatie ook een grote stap op het gebied van duurzaamheid. En het mooie is dat de bewoners daar geen cent extra voor hoeven te betalen.

Instrument voor woningcorporaties

NOM renovaties zijn niet alleen de beste oplossing voor bewoners, maar zeker ook een waardevol instrument voor woningcorporaties. Dat klinkt misschien verrassend: ik hoor vaak van woningcorporaties dat een NOM renovatie voor hen te duur zou zijn of te veel beslag zou leggen op de leencapaciteit. Maar dat is een misverstand.

Gegarandeerd rendement

De business case die de corporaties binnen Stroomversnelling hanteren, toont aan dat een NOM renovatie gegarandeerd rendement oplevert. Alternatieven met een lager ambitieniveau, zoals renovaties naar label B, leveren hooguit 30 procent besparing op en renderen minder. En een investering in een NOM renovatie heeft geen gevolgen voor het borgingsplafond van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Dat is voor woningcorporaties ook belangrijk om te weten.

Er zijn dus veel redenen om bij een geplande renovatie of groot onderhoud te kiezen voor de ambitie Nul op de Meter. Want dat levert heel veel op: tevreden bewoners, een forse verbetering van oude wijken, een grote stap op het gebied van duurzaamheid en een gezonde business case. Daarnaast geven al die NOM renovaties samen, straks tienduizenden per jaar, ook nog eens een enorme impuls aan de werkgelegenheid.

Download de brochure ‘Stroomversnelling Nederland’.

Brochure Stroomversnelling Nederland