‘Standaard’ aanbesteden is verleden tijd. Corporaties kopen nu vernieuwbouwprojecten

NOM-woningen-in-Melick

Vernieuwbouw naar Nul op de Meter woningen brengt door de Energieprestatievergoeding aanvullende investeringscapaciteit voor corporaties op gang. Deze geldstroom komt alleen beschikbaar als aan hoge eisen wordt voldaan en als de prestaties gegarandeerd worden. De standaard manier van projectgebonden werk aannemen en renoveren is hiervoor te duur. Dus moet het anders aangepakt worden. Aanbesteden wordt afnemen: reeds ontwikkelde woningconcepten kopen.

De aanbodzijde speelt hierop in door Nul op de Meter vernieuwbouwconcepten te ontwikkelen en aan te bieden die bruikbaar zijn voor meerdere projecten. Er is gestart met het ontwikkelen van concepten voor de meest voorkomende woningtypen in Nederland.

Aanbod van concepten

De vraagzijde neemt hierin ook initiatief door andere (nieuwe) uitvraagtrajecten te initiëren. In de uitvraag worden geen technische specificaties voorgeschreven maar functionele prestaties. Ook het beschikbare budget wordt vaak vrijgegeven. De aanbodzijde wordt op die manier uitgedaagd om met slimme, goede en innovatieve oplossingen te komen voor de gevraagde prestaties.

Woningcorporaties kunnen bij een dergelijke werkwijze een keuze maken uit het aanbod van concepten. De corporatie selecteert, koopt, op basis van vooraf opgestelde wensen en eisen het juiste concept. Het aanbesteden op basis van technische specificaties (bestek en tekeningen) hoeft dus niet meer plaats te vinden.

Hoe werkt het kopen van NOM-vernieuwbouwprojecten?

Voor woningcorporaties is het afnemen van Nul op de Meter concepten in veel opzichten eenvoudiger dan projectgebonden aanbesteden. Een groot deel van de verantwoordelijkheden tijdens de ontwerp- en bouwfase verschuift namelijk naar de aanbieder van het concept. Ook tijdens de beheerfase kan dit het geval zijn, bijvoorbeeld als het gaat om onderhoud. We leggen dit uit aan de hand van 5 fases:

  1. Vastgoedsturing
  2. Vraagspecificatie
  3. Selectie en gunning
  4. Realisatie, uitvoering en oplevering
  5. Exploitatie en onderhoud

Kennispaper ‘Van aanbesteden naar afnemen’

Download het volledige kennisdocument ‘Van aanbesteden naar afnemen’ om meer te lezen over deze verschuiving naar nieuwe uitvraagtrajecten en de verschillende fases van vernieuwbouwprojecten. Lees ook de paper ‘Vastgoedsturing en Nul op de Meter’ en ‘Functioneel uitvragen en gunnen’.