NOM-project Palenstein genomineerd voor architectuurprijs

NOM-project Palenstein

Het Nul op de Meter-project in de Zoetermeerse wijk Palenstein is genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De nominatie bewijst dat prefab bouw niet tot eenheidsworst hoeft te leiden. “Wijken moeten voldoende diversiteit en hun eigen identiteit hebben”, reageert Wim van As, architect-eigenaar van A3 Architecten, op de nominatie.

De wijk Palenstein is een van de eerste plekken in Nederland waar woningen op grote schaal naar NOM werden gerenoveerd, en waar de hele wijk aardgasvrij werd gemaakt. Dura Vermeer leverde het NOM-project Palenstein in 2018 op. Bestaande woningen in de wijk waren aan renovatie toe. Toen de opgave van de energietransitie erbij kwam, werd er voor gekozen om  de eerste 120 woningen naar NOM te renoveren. Voor corporatie De Goede Woning werd dit het eerste project in haar streven naar een energieneutraal woningbezit in 2040. De woningen kregen een nieuw dak met zonnepanelen. Voor de bestaande gevels een nieuwe, goed geïsoleerde gevel gemonteerd. Deze nieuwe gevels kregen een ontwerp dat aansloot op de uitstraling van de wijk. Verantwoordelijk voor dit ontwerp was  A3 Architecten uit Rotterdam, dat tot dusver bij de verduurzaming van ongeveer duizend NOM-woningen betrokken was, meestal in samenwerking met ontwikkelende aannemers als Dura Vermeer en ERA-Contour.

Energietransitie op de kaart

Wim van As, één van de oprichters van A3 Architecten, noemt het een ‘positief signaal’ dat het NOM-project Palenstein is genomineerd. “Duurzaamheidsplannen vallen niet zo vaak in de prijzen, deze nominatie is dus best bijzonder. Hij zet ook de opgave van de energietransitie nog eens op de kaart. Wij geloven heilig in die verduurzamingsopgave. Nogal wat bureaus halen hun neus op voor dit soort projecten, vanwege de geïndustrialiseerde bouw en het type ontwerpopgave. Voor ons is het juist een passie. We vinden het bijvoorbeeld belangrijk om ook naar de totale woonomgeving te kijken. Parkeren, groen, de veiligheid in de wijk. Dat levert wel eens lastige discussies op, want wie gaat dat betalen? Vaak gaat het om eigendom van de gemeente, het is daarom fijn als je hierin gezamenlijk kunt optrekken.”

Eigen identiteit

Voordat het NOM-project Palenstein gerealiseerd werd, hadden zij felle kleuren en een donkere gevel. In het nieuwe ontwerp kregen de huizen lichtere kleuren en moderne uitstraling, waardoor zij nu meer aansluiten op de naastgelegen nieuwbouw. Verschillende kopgevels kregen een andere kleur gevelsteen. Deze kleur is ook doorgezet in de plinten in de straat. Zo ontstond er meer variatie en zijn de verschillende straten beter herkenbaar. “Het is belangrijk immers dat er voldoende diversiteit in een wijk is en dat buurten hun eigen identiteit hebben”, aldus Van As. “Een prefab-woning moet geen eenheidsworst zijn. Wij zoeken daarom steeds naar verschillende producten en willen graag met aanbieders mee ontwikkelen. Samen met elkaar zoeken hoe we die enorme verduurzamingsopgave vorm kunnen geven.” 

Stem mee voor de Gemma Smid Publieksprijs 2020

Zes gebouwen/projecten werden genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Bekijk hier alle nominaties. We hopen natuurlijk dat je stemt op het NOM-project Palenstein! Je kunt ook stemmen! Maak een keuze uit de zes genomineerden. Het project met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2020. Stemmen kan tot zaterdag 12 september 2020 (15.00 uur). Traditiegetrouw vindt de prijsuitreiking plaats tijdens de Dag van de Architectuur, op zaterdag 12 september 2020 (16.00 uur). De prijs wordt voor de achtste keer uitgereikt aan de architecten en is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke architect de Gemma Smid Architectuurprijs 2020 krijgt.