Casade isoleert daken en legt ze vol met zonnepanelen

Woningcorporatie Casade isoleert daken met zonnepanelen

De Brabantse woningcorporatie Casade verduurzaamt duizend woningen. Dat doet ze door daken te isoleren en vol te leggen met zonnepanelen. Dit heet het programma Dakenstroom. Programmamanager Marco Matheeuwsen beschrijft de integrale dakaanpak.

Schuine daken worden zo goed worden geïsoleerd en zoveel mogelijk voorzien van zonnepanelen. Dat doet Casade met het programma Dakenstroom, zegt Marco Matheeuwsen, programmanager duurzaamheid bij Casade. Hij bedacht het programma. De term ‘Dakenstroom’ is dubbelzinnig: naast het opwekken van stroom slaat het ook op een continue stroom in de uitvoering, iets waar bouwbedrijven blij mee zijn.

Voordelen

Dakenstroom kent diverse voordelen, vertelt Matheeuwsen. “Door goed te isoleren en duurzaam energie op te wekken, verkleinen we de CO2-uitstoot. Tegelijk verbetert het comfort voor de bewoners en vermindert de stijging van hun woonlasten. We besparen door gebruik te maken van de postcoderoos-regeling. Hiervan kunnen ook onze overige huurders profiteren. Hiermee verminderen we ook toekomstige onderhoudskosten.”

Dakenstroom

Casade begon ruim een jaar geleden met het idee, vertelt Matheeuwsen. “We zochten een slimme manier om de daken van onze huurwoningen effectief te verduurzamen. We hebben het programma Dakenstroom samen met Innax, SlimRenoveren en Fier Dakcontrol ontwikkeld. In het programma komen onderhoud, isolatie en duurzame opwekking samen. Dakspecialisten Weijerseikhout uit Groesbeek en Coen Hagedoorn Brabocon uit Tilburg kwamen er na een brede selectieprocedure later bij. Zij bieden elk een dakoplossing aan en voeren de werkzaamheden uit.”

Dakenstroom combineert verduurzamingsmaatregelen rondom het dak (foto Casade).

Postcoderoos-regeling

Waarom maakt het programma Dakenstroom gebruik van de postcoderoos-regeling? Matheeuwsen: “De salderingsregeling vonden we te onzeker voor de langere termijn. Omdat de woningen nog niet NOM of all-electric zijn wekt een dak vol met panelen teveel op om te kunnen salderen. Bijzonder aan deze constructie is dat de zonnestroom via een zonnecoöperatie de exploitatie van het dak borgt en de deelnemende huurders profiteren van een teruggaaf van energiebelasting.”

Energie-coöperatie

Voor de regeling is een energie-coöperatie opgericht. Huurders van Casade kunnen voor een klein bedrag lid worden van de Zonnecoöperatie Dakenstroom. Zij krijgen dan vijftien jaar lang voordeel van drie zonnepanelen via hun energiebelasting. Op basis van de huidige regels ligt dit voordeel ongeveer 70 euro per jaar.

Draagvlak

Ook huurdersbelangenorganisatie SHC ondersteunt de plannen. “Dat is belangrijk voor het draagvlak,” zegt Matheeuwsen. Aan het einde van de regeling wordt Casade eigenaar van de zonnepanelen. “Dan kan de zonnestroom worden gebruikt voor bijvoorbeeld een warmtepomp, huisaccu of levering aan het net. We kiezen hiermee voor een toekomstvast concept.”

Eerste fase

De eerste 23 huurders zijn akkoord. Hun woningen krijgen vanaf november een goed-geïsoleerd dak vol met zonnepanelen. Aan de niet-zonzijde onderzoekt Casade de mogelijkheden van een groen dak. In de eerste fase plaatst Casade in totaal op 185 woningen het nieuwe toekomstbestendige dak. Gemiddeld gaat het om 25 zonnepanelen per woning, totaal circa 4500 zonnepanelen. Casade heeft zo’n duizend woningen geselecteerd waar noodzakelijk onderhoud gecombineerd kan worden met verduurzaming van het dak.

Uniek programma

Volgens Matheeuwsen is Dakenstroom uniek. “De meeste projecten die onder de postcoderegeling vallen zijn zonneweides en PV-projecten op platte daken. Dit is bij mijn weten het eerste project waarbij de postcoderoos-regeling wordt toegepast bij zonnepanelen op hellende daken.”

Enorm potentieel

Dakenstroom biedt volgens Matheeuwsen perspectief voor andere woningcorporaties die hun vastgoed willen verduurzamen. “Het concept van de dakoplossing is makkelijk op te schalen. Het biedt een enorm potentieel.” Matheeuwsen schat dat de helft van alle doorzonwoningen in Nederland (circa 1 miljoen) geschikt is voor deze aanpak. “Dit programma kan flink bijdragen aan de verduurzaming van woningen in Nederland én aan de betaalbaarheid van wonen voor huurders. Hierdoor worden zonnepanelen beschikbaar voor Jan met de Pet.”