FAN: ‘Alle warmtepompen moeten slim worden’

Alle warmtepompen moeten slim aanstuurbaar worden om het elektriciteitsnet te ontlasten. Zover is het nog niet: vrijwel geen enkele warmtepomp is voorbereid op flexibele aansturing.

De warmtepomp gaat een grote rol spelen in het aardgasloos verwarmen van woningen. In Nederland is er een snel groeiende markt voor warmtepompen. Dertigduizend huishoudens vervingen in 2018 hun cv-ketel voor een warmtepomp. Omdat het apparaat het vermogen flexibel kan aanpassen kan het ook helpen om de balans op het elektriciteitsnet te handhaven. Aan dit soort flexibele apparaten is een groeiende behoefte, aangezien het aanbod meer gaat fluctueren doordat de komende jaren meer wind- en zonne-energie op het net komt.

Warmtepomp is nog niet slim

Maar de warmtepomp draagt momenteel nog niet bij aan het leveren van deze flexibiliteit. Dat komt omdat nog geen enkele warmtepomp is voorbereid op flexibele aansturing. Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Delta-ee uitvoerde in opdracht van de stichting Flexible Power Alliance Network (FAN). Van alle verkochte warmtepompen is slechts 23 procent verbonden met het internet. Hierdoor draagt de warmtepomp nog niet bij aan oplossingen voor de drukte op het elektriciteitsnet, waardoor filevorming op het stroomnet dreigt.

Standaard interface nodig

Stichting FAN, waarin vijftien energiepartijen samenwerken, wil dat alle warmtepompen slim aanstuurbaar worden. Zo moet er een standaard interface komen waarmee warmtepompen benaderd kunnen worden voor het leveren van flexibiliteit. Een warmtepomp kan zonder comfortverlies het vermogen aanpassen aan het wisselende aanbod. Hybride warmtepompen zijn zelfs nog flexibeler omdat deze kunnen schakelen tussen elektriciteit en gas: als de stroomprijs laag is kan deze volledig op elektriciteit draaien of juist volledig op gas als elektriciteit schaars is.

Warmtepomp moet verbonden zijn

Voor die flexibiliteit van warmtepompen zijn twee dingen nodig: de warmtepomp moet verbonden zijn aan internet, direct of via een slimme thermostaat. En de warmtepomp moet beschikken over een interface die flexibele sturing toelaat. De behoefte aan flexibiliteit zal groeien, en er zullen steeds meer prijsprikkels komen die flexibiliteit belonen. De warmtepompen die flexibel aanstuurbaar zijn, kunnen straks voordeel op gaan leveren voor de bewoner. Dat is nu nog niet zichtbaar, maar gaat wel komen, meldt stichting FAN.

Geen ‘domme’ warmtepompen

FAN wil voorkomen dat er binnen afzienbare termijn honderdduizenden ‘domme’ warmtepompen op het elektriciteitsnet komen. Daarvoor is nu wel actie nodig, want warmtepompen staan er voor minstens 15 jaar. Volgens FAN moeten nieuwe warmtepompen nu al standaard een flexibiliteitsinterface krijgen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat deze flexibiliteitsinterface er komt. Stichting FAN zal met de betrokken partijen overleggen hoe dit praktisch vorm kan krijgen en wat voor maatregelen daarvoor nodig zijn.

Bron: Flexible Power Alliance Network

Foto: Bosch-presse.de

Eén antwoord op “FAN: ‘Alle warmtepompen moeten slim worden’”

  1. Marcel schreef:

    Interessant, maar wat is nu exact het advies aan potentiële kopers van een warmtepomp? Ik begrijp dat er nog geen unit bestaat die een slimme interface heeft. Kan die interface straks alsnog worden geplaatst? Op welke typen wel en welke niet?

Reacties zijn gesloten.