Energiebron uit Limburgse mijnen trekt internationale aandacht

mijnwater green solutions awards 2019

Mijnwater, het energiebedrijf dat in Heerlen energie opwekt uit grondwater in de vroegere steenkolenmijnen, heeft een prestigieuze duurzaamheidsprijs gewonnen. Het mocht deze maand als enige Nederlandse bedrijf bij de uitreiking van de Green Solutions Awards 2019 in Parijs de ‘Grand Prize for Sustainable Infrastructure’ in ontvangst nemen.

Green Solutions Awards 2019

Mijnwater werd voor de ‘Green Solutions Awards 2019’ in de categorie infrastructuur genomineerd uit 32 internationale inschrijvingen. Het bedrijf wordt daarmee wereldwijd in de schijnwerpers gezet als innovatief project in de verduurzaming van onze leefomgeving. De jury van de Franse organisatie Construction21 haalde Mijnwater als enig Nederlands bedrijf uit de 32 internationale inschrijvingen in de categorie Infrastructuur. Een bijzondere prestatie dus voor Mijnwater, dat opnieuw energie wint uit de voormalige steenkolenmijnen. Niet meer in de vorm van kolen, maar van water.

Warmte en koude

Mijnwater wordt door de jury als uniek voorbeeld gezien vanwege het doordacht ondergronds leidingnetwerk voor het circuleren van duurzame energie, van en naar aangesloten woningen, gebouwen en industrie in Heerlen en Parkstad-Limburg. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van grondwater uit de vele gangen van oude steenkolenmijnen in Heerlen. De duurzame energiebron zorgt sinds 2008 voor levering van warmte en koude uit het mijnwater. Het water, opgehaald uit vijf bronnen, wordt via een ondergronds uitwisselstation en leidingennetwerk getransporteerd naar de aangesloten locaties.

Werken aan een duurzame toekomst

Construction21 brengt de wereld van de bouw, steden en infrastructuur samen om te werken aan een duurzame toekomst. Dit jaar waren er voor de ‘Green Solutions Awards 2019’ 192 kandidaten uit 37 landen. Inzendingen waren afkomstig uit de hele wereld, van China tot Brazilië en Congo. Trends die werden gesignaleerd waren hergebruik van bouwmaterialen, low-tech uitvindingen, biologische bouwmaterialen en de terugkeer van de natuur in de stad. De selectie van de 22 finalisten in de categorieën gebouwen, districten en infrastructuur, werd gedaan door een indrukwekkende internationale jury. Wereldwijd zijn zij op zoek naar innovatieve projecten die een bijdrage leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot, om te komen tot een gezonde leefomgeving voor de huidige en toekomstige generatie.

Inspiratiebron voor verduuzaming

De belangstelling voor de Awards is ten opzichte van vorig jaar gegroeid. In 2018 waren er 143 deelnemers uit zestien landen. Dit jaar waren er 192 deelnemers uit 37 verschillende landen wereldwijd. Met de Awards beoogt Construction21 duurzame spelers te mobiliseren en bestaande projecten te presenteren die een inspiratiebron voor verduurzaming kunnen zijn. Dit jaar werden 22 projecten beloond met vier hoofdprijzen, vijf gewone prijzen en dertien speciale vermeldingen. Er is een brochure beschikbaar waarin alle winnaars van de 2019-editie staan. Met de hoofdprijswinnaars zijn daarnaast video’s gemaakt over hun project. Deze video’s worden gedeeld op internet en sociale media. De video van Mijnwater valt hieronder te bekijken.  

5GDHC?

5GDHC is een ‘thermaal smart grid’ dat gebaseerd is op lage temperaturen, in tegenstelling tot conventionele stadsverwarming. Door een cloud van gedecentraliseerde warmtepompen, geplaatst bij de eindgebruiker, wordt energie uitgewisseld op het net en worden er energiestromen opgewekt op basis van de behoefte van de klant. Daardoor kan er op grote schaal gebruik worden gemaakt van lage temperatuur restwarmte van data centers, supermarkten, industrie, etc. Deze proef heeft als doel ca. 50.000m2 woningen en/of commerciële gebouwen te linken aan het 5G DHC-net.

Herman Eijdems (Mijnwater): “De energietransitie is de grootste uitdaging van dit moment; het 5GDHC-concept is een krachtige en betaalbare strategie om bouwvoorraden in stedelijk milieu in heel Europa koolstofvrij te maken. In de stad Heerlen laten we bewezen technologie zien. We willen we graag de ontwikkelingen op andere gebieden te versnellen, daarom delen we hier onze expertise en ervaringen.”

In de regio Parkstad Limburg werkt Mijnwater samen met de Weller Social Housing-stichting. Samen zullen ze duizenden woningen aan het 5G DHC-net verbinden tijdens hun renovatieproces. Opschaling van de technologie moet ervoor zorgen dat de industrie geïnspireerd raakt om de juiste producten te ontwikkelen. Dit moet de kosten met 10-20% verlagen.

Het project kost 20 miljoen Euro, bijna 60% hiervan is gefinancierd door Interreg-fondsen.


D2Grids wordt georganiseerd via het Interreg programma en financieel ondersteund door ERDF.

Interreg-north-West-Europe-D2Grids
European-Development-Fund-v04

D2Grids is een project dat de 5e generatie stadsverwarmings- en koelingsnetwerken (5GDHC) in heel Europa moet opschalen. Als eerste bij de vijf proeflocaties: BrunssumParijs-SaclayBochum, Glasgow en Nottingham. Maar ook bijvoorbeeld in Vlaanderen. D2Grids (afkorting voor ‘demand driven grids’) is een project van Interreg NWE, gecoördineerd door Mijnwater.