Solarcompleet levert een compacte warmtepomp die past op zolder. ‘Met een verdamper onder zonnepanelen op het dak vegen we alle geluidsproblemen van de luchtwater-warmtepomp met extern buitendeel van tafel,’ zegt Stephan van Schie van Solarcompleet.
Gasloos, maar hoe?
In 2014 kwam Van Schie in contact met bouwbedrijven dankzij Energiesprong, de voorloper van Stroomversnelling. “De uitdaging is om woningen van het aardgas af te krijgen, maar de vraag is hoe? Veel installateurs gebruiken luchtwater-warmtepompen en energiemodules die in kasten buiten de woning worden geplaatst. Geen ideale oplossing, want deze warmtepompen maken geluid en kosten veel onderhoud. Het ziet er ook niet mooi uit als ze buiten staan.”
Energieneutrale woning
Volgens Van Schie is een energieneutrale woning voor iedereen haalbaar en betaalbaar. Het vervangen van het energiesysteem is echter niet voldoende. All-electric woningen moeten eerst goed worden geïsoleerd. De overblijvende warmtevraag van de bewoners moet daarna worden afgestemd op het aanbod. Dat houdt in dat de woning eerst bouwkundig moet worden aangepast, door spouwmuur, vloer en dak te isoleren en alle kieren in de woning dicht te stoppen. Pas daarna komen de collectoren op het dak, om de resterende warmtevraag in te vullen.”
Weinig plug & play op de markt
De ontwikkeling van technieken en software gaat volgens Van Schie zo snel dat het bijna niet bij is te houden. Installateurs en onderhoudsmonteurs hebben het al druk genoeg met installeren en onderhoud. “Ik verbaas me er nog steeds over dat in de huidige markt relatief weinig betaalbare plug en play-concepten zijn, met moderne regeltechnieken die elke monteur kan onderhouden.” Dit ziet Van Schie als het gat in de markt, waar hij met Solarcompleet is ingesprongen.
Thermodynamische panelen
Een van de concepten die Solarcompleet levert is de Powerblock warmtepomp. “Deze warmtepomp neemt dankzij een aantal thermodynamische panelen energie op uit de buitenlucht (wind, daglicht, regen). Dit zijn speciale dx-panelen. Voordeel van deze collectoren is dat ze geluidloos zijn en weinig onderhoud nodig hebben.” De thermodynamische panelen liggen in een constructie op het dak, meestal uit het zicht, tussen de zonnepanelen en het dak in. De collectoren worden geregeld met een compressor, die is aangesloten op een dx-wisselaar.
Powerblock 6.0
Van Schie noemt de complete installatie ‘Powerblock 6.0’. Volgens hem is dit concept uniek in de markt. “Dergelijke systemen zijn in deze vorm en met deze vermogens nergens anders beschikbaar.” Volgens Van Schie kan vrijwel elke monteur de unit onderhouden doordat het beschikt over simpele regeltechniek. De kast bevat ook een elektrische back-up om in geval van strenge vrieskou in de winter toch de benodigde warmte te leveren om de woning voldoende bij te stoken. Volgens Van Schie is de unit betaalbaar in aanschaf en robuust gezien de lange levensduur.
Stephan van Schie, de praktijkman
Stephan van Schie is een echte praktijkman: hij ‘groeide op in de installatietechniek’ bij familiebedrijf Putman. Hij begon als hulpmonteur in de vakanties en groeide door tot mede-eigenaar van het middelgrote installatiebureau. “In de crisistijd rond 2012 kreeg ik steeds meer interesse in duurzame energie. Ik zag daar een grote toekomst in. Het is echter niet zomaar iets om erbij te doen, maar een specialisme in de installatietechniek. Zo ben ik de duurzame sector ingerold.” Hij begon voor zichzelf met Solarcompleet, leverancier van duurzame energieconcepten.